בנק ישראל, באמצעות הפיקוח על הבנקים, פעל בשנים האחרונות לביטול תנאים מקפחים בחוזים אחידים הנהוגים במערכת הבנקאות. זאת כחלק מפעילותו של הפיקוח לשיפור ההוגנות ביחסים שבין הבנקים ללקוחותיהם.
במהלך שנת 2014 נקבע כי על התאגידים הבנקאיים לפרסם באתר האינטרנט שלהם חוזים אחידים.
מהו חוזה אחיד וכיצד מבטלים תנאים מקפחים הכלולים בו?
חוזה אחיד הוא חוזה שעיקר תנאיו נקבעים על ידי צד אחד. בדרך כלל מדובר בצד המספק את השירות או המוצר, והוא גם בעל הידע, המיומנות והניסיון בתחום. הצד האחר מתבקש לחתום על החוזה כלשונו, ויכולתו להתמקח או לשנות את סעיפי החוזה מועטה, אם בכלל. ככלל גופים גדולים משתמשים בחוזים אחידים כדי לייעל את פעילותם, וליצור בסיס חוזי אחיד לפעילותם מול לקוחות רבים. למרות היתרון הכלכלי שבפעילות המבוססת על חוזים אחידים (בעיקר הוזלת עלויות ללקוח), יש חשש כי בשל פער הכוחות והיכולת להכתיב את התנאים, החוזה האחיד ינוסח באופן המוטה לטובת הצד שערך אותו, ואף יכלול תנאים המקנים לו יתרון בלתי הוגן כלפי הלקוח.
לפיכך נקבע בחוק החוזים האחידים, ובתקנות שהוצאו על פיו, כי מספר גופים מסוימים, ובהם בנק ישראל, רשאים לפנות לבית הדין לחוזים אחידים בבקשה לביטול או שינוי של תנאים מקפחים בחוזים אלו.
בקשות לביטול או שינוי של תנאים מקפחים בחוזים בנקאיים
היועץ המשפטי לממשלה פנה לבית הדין לחוזים אחידים והגיש בקשה נגד אחד הבנקים. מאז שניתנה גם לבנק ישראל סמכות כזאת ובהתאם הוגשו במצטבר ארבע בקשות נגד הבנקים לביטולם או לשינוים של תנאים מקפחים בחוזים האחידים שלהם. הבקשות שהוגשו הן: