
1. מדוע בנק ישראל מפעיל את מערכת הזהב (ולא הבנקים המסחריים)
בנק ישראל הוא "הבנקאי של הבנקים": הבנקים מנהלים בו את חשבונותיהם. האינטרס של בנק ישראל, כבנק מרכזי, הוא לשמור על היציבות הפיננסית ולמזער סיכונים במערך התשלומים והסליקה, ולכן חשוב שמערכת קריטית כמערכת זה"ב תופעל על ידו. כך מקובל גם במדינות אחרות. בנק ישראל הוא הגוף שהוביל את המהלך, ובזאת הכניס את ישראל למעגל המדינות המפותחות בתחום התשלומים והסליקה.
2. כיצד פועלת מערכת הזהב?
הסליקה במערכת זה"ב מתבצעת לאורך כל יום העבודה בזמן אמת. כל הוראת תשלום המגיעה למערכת נסלקת בנפרד, ללא קיזוז בין תנועות החובה והזכות של הבנק השולח. עם קבלת ההוראה מהלקוח, משגר סניף הבנק שלו הוראת תשלום אל מרכז הבנק, ומשם היא מועברת ישירות אל מערכת זה"ב שבבניין בנק ישראל בירושלים. אם לבנק השולח יש יתרה מספיקה בחשבונו בבנק ישראל, פעולת הסליקה מבוצעת מייד: המערכת מחייבת את חשבונו של הבנק השולח ומזכה את חשבונו של הבנק המקבל. לאחר השלמת הפעולה נשלחות הודעות אישור לשני הבנקים, והבנק המקבל מזכה את חשבון המוטב.
3. במה שונה מערכת הזהב ממערכות הסליקה הרגילות?
במסלקת הצ'קים, לדוגמה, הממשיכה לפעול לצדה של מערכת זה"ב, מזוכה חשבונו של מקבל הצ'ק במועד התשלום רק על תנאי: הבנק שממנו נמשך הצ'ק רשאי שלא לכבד את הוראת התשלום, ובמקרה כזה הצ'ק מוחזר, בדרך כלל, ביום שלמחרת הפקדתו. סופיות התשלום בשיטה זו נקבעת אפוא באיחור. החזרת צ'ק אפשרית על פי הנחיות הפיקוח על הבנקים עד שלושה ימים ממועד הצגתו, ובמקרים מיוחדים אף מאוחר יותר. לעומת זאת במערכת זה"ב הסליקה אינה מותנית בתקופת המתנה בין ביצוע הוראת התשלום לאישורה הסופי; תהליך הביצוע של כל הוראה נמשך זמן קצר בלבד, ומייד עם השלמתו יודע המשתמש במערכת זה"ב כי התשלום שקיבל הוא סופי ואינו ניתן לביטול, ממש כמו תשלום במזומן.
4. באילו סוגי עסקאות כדאי להשתמש במערכת הזהב?
בעסקאות הכרוכות בהעברת טובין כנגד תשלום.
בעסקאות של העברת בעלות על נכס, כגון: מכירת דירה או רכב.
בעסקאות דחופות או בעלות חשיבות מיוחדת לאחד הצדדים ובעיקר בעסקאות בסכומים גבוהים.
בעסקאות בהן יש חשש שהמשלם לא יעמוד בהתחייבויותיו הכספיות.
5. האם השימוש במערכת זה"ב כרוך בתשלום?
השימוש במערכת זה"ב כרוך בתשלום, על פי תעריפון העמלות של כל בנק.
6. מי זכאי להשתמש במערכת זה"ב?
כל לקוח רשאי לבצע העברות במערכת זה"ב באמצעות בנק מסחרי ישראלי שבו הוא מחזיק חשבון בשקלים.
7. האם יש מגבלה של סכומים להעברת תשלום במערכת זה"ב?
השימוש במערכת זה"ב אינו מוגבל לא בסכום מינימום ולא בסכום מקסימום.