לצפייה בהודעה זו כקובץ לחץ כאן
הפיקוח על הבנקים מפרסם היום עדכון של המדיניות והתנאים הכלליים למתן היתרי החזקה בבנקים, בנותני שירותי תשלום בעלי חשיבות יציבותית ובתאגידי החזקה בהם לגופים המנהלים כספי לקוחות, וזאת לאחר תהליך של בחינה של הערות הציבור שהתקבלו והתייעצות בוועדת הרישיונות.
חוק הבנקאות (רישוי), התשמ"א-1981 קובע כי כל החזקה באמצעי שליטה בתאגידים בנקאיים בשיעור העולה על 5%, מחייבת קבלת היתר החזקה מנגיד בנק ישראל לאחר התייעצות בוועדת הרישיונות. המדיניות שפורסמה לראשונה ב-2016 מאפשרת לבעלי שליטה בגופים המנהלים כספי לקוחות, קרי קופות גמל, מבטחים וקרנות נאמנות, להחזיק בשיעור של עד 7.5% מאמצעי השליטה בתאגידים בנקאיים, בכפוף לקבלת היתר מנגיד בנק ישראל. המדיניות נועדה לתמוך בהגדלת הסחירות של מניות התאגידים הבנקאיים, ולאפשר לציבור הרחב – באמצעות קופות גמל, מבטחים וקרנות נאמנות – להגדיל את השקעותיו במניות התאגידים הבנקאיים.
השינויים במדיניות מבוססים על הניסיון שנצבר בפיקוח על הבנקים בשנים האחרונות ועל תיקוני חקיקה שפורסמו. בין היתר הוסרה ההגבלה שחלה עד כה על קופות הגמל והמבטחים שלא להחזיק יותר מ-5% בתאגידים בנקאיים, נוספה דרישה לדיווח באמצעות תבנית דיווח אחידה ונקבע תנאי לפיו חריגה מתנאי ההיתר מהווה עילה לביטולו.
בעלי שליטה בגופים כאמור מוזמנים לפנות לפיקוח על הבנקים ולהגיש בקשה לקבלת היתר החזקה עד 7.5% בתאגידים בנקאיים, בכפוף לתנאי ההיתר.