08.07.04

צמיחה בת-קיימא: יעד ומדיניות למחצית השנייה של העשור
הוכן ע"י דוד קליין, נגיד בנק ישראל עבור "כנס קיסריה"

לנאום המלא - לחץ כאן  (קובץ Pdf).

הממשלה נוהגת לעצב את מדיניותה הכלכלית-חברתית ברבעון השלישי של כל שנה, וכך תינהג גם השנה כאשר תדון במכשיר המדיניות המרכזי שלה: תקציב המדינה לשנת 2005. בכל שנה יש אתגר מרכזי, וכך יהיה גם השנה. בעוד שבשנת 2003 האתגר המרכזי ל- 2004 היה לצאת מההאטה ולחזור לצמיחה, הרי השנה – לאחר שיעד זה הולך ומושג, ראוי היה שנציב לעצמנו אתגר שאפתני יותר, לאמור: להעלות את המשק הישראלי, במחצית השנייה של העשור הנוכחי, על פסים של צמיחה מתמשכת.

מה הם המאפיינים של צמיחה מתמשכת?

קצב גידול רב-שנתי של התוצר, ובעיקר – של התוצר העסקי, הממצה את פוטנציאל הצמיחה של המשק. המיבחן יהיה בשימור הפער בין קצב הצמיחה הכולל, אשר יהיה מוגבל בשל הצורך להמשיך ולצמצם את גודלה היחסי של הממשלה, לבין צמיחת המיגזר הפרטי אשר צריך להיות מהיר כדי לנצל את עודף כושר הייצור הקיים במשק ואת זה אשר ייפלט עקב ביצוע המדיניות לצימצום גודלה של הממשלה.

 

1.

כדי שהצמיחה תוכל להיות בת-קיימא, תנאי הכרחי הוא, אם כי לא מספיק, שעליה להיות מלווה ביציבות מחירים וביציבות בשווקים הפיננסיים, לרבות שוק מט"ח. יציבות זו קיימת היום, ומזה זמן, והיא יכולה להשתבש רק אם אמינות המדיניות הנוכחית תיפגע. אמינות זו מושתתת, בין השאר, על יציבות פוליטית ואישית מחד, ועל עקביות בביצוע המדיניות המוצהרת, מאידך. עם זאת ניתן, וצריך, לנקוט באמצעים נוספים כדי לחזק את היציבות כחלק מהמדיניות לצמיחה מתמשכת.

2.