13.12.2006
 
מצבת הנכסים וההתחייבויות של המשק מול חו"ל ספטמבר 2006
 
 
 
יתרת ההתחייבויות נטו של המשק מול חו"ל (יתרת ההתחייבויות של המשק הישראלי לחו"ל בניכוי נכסיו בחו"ל) הסתכמה בסוף ספטמבר 2006 בכ-17 מיליארדי דולרים – ירידה של כ-13 מיליארד ביחס לסוף 2005. שלושת הרביעים הראשונים של 2006 התאפיינו במספר קטן יחסית של עסקאות בהיקף גדול מאד, כאשר עסקות טבע – IVAX וישקר הביאו לעלייה חדה הן בצד הנכסים בחו"ל והן בצד ההתחייבויות מול חו"ל . קצב הגידול של נכסי המשק בחו"ל עלה על קצב הגידול בהתחייבויותיו, כתוצאה מהשקעות בתיק ני"ע למסחר של תושבי ישראל, מגידול בפיקדונות הבנקים הישראלים בחו"ל וכתוצאה מירידות חדות של מחירי המניות הישראליות בחו"ל ברבעון השני. כך עולה מנתונים שפורסמו היום על ידי המחלקה לפעילות המשק במט"ח בבנק ישראל.
יתרת הנכסים של המשק בחו"ל הסתכמה בכ-148 מיליארדי דולרים בסוף ספטמבר 2006 – גידול של 25.5 מיליארדים במהלך שלושת הרביעים הראשונים של 2006. עיקר הגידול נובע מסעיף ההשקעות הישירות שעלו בכ-13 מיליארדי דולרים, כאשר עסקת טבע תרמה כ-10 מיליארד ברביע הראשון. יתרת ההשקעות בתיק ני"ע למסחר גדלה ב-5.7 מיליארדי דולרים, כתוצאה מהמשך התאמת התיקים במגזר הפרטי הלא בנקאי על רקע הרפורמה במס. במהלך שלושת הרביעים הראשונים של 2006 הגדילו הבנקים את רכישות אג"ח הזרות וכן את הפקדותיהם בבנקים בחו"ל. עודף המקורות במט"ח של מערכת הבנקאות - כ-3.5 מיליארדים - נוצר כתוצאה מגידול בפיקדונות במט"ח של תושבי חוץ, תאגידים ויחידים, ופירעונות אשראי במט"ח של המגזר העסקי במהלך הרביע השלישי, על רקע הצמצום בפער הריביות.
יתרת התחייבויות המשק מול חו"ל הסתכמה בכ-166 מיליארדי דולרים בסוף ספטמבר 2006 – גידול של כ-13 מיליארדים במהלך שלושת הרביעים הראשונים של 2006. בהשקעות הישירות נמשכה המגמה החיובית שהחלה ברביע האחרון של 2005 ותושבי חוץ השקיעו 9.6 מיליארדי דולרים נוספים. חלק הארי של סכום זה מבטא את ההשקעה בחברת ישקר בסך 4 מיליארדי דולרים; בנוסף יש לציין את התממשות מכירת גרעין השליטה בבנק דיסקונט, את ההשקעות בחברות מתחום הטכנולוגיה העילית, ואת ההשקעות המשמעותיות בנדל"ן. יתרת ההשקעות בתיק ני"ע למסחר של תושבי חוץ עלתה בכ-1.5 מיליארדי דולרים בלבד. העלייה מבטאת את רישום עסקת טבע - IVAX כאשר בלעדיה הייתה למעשה האטה בסעיף זה במהלך שלושת הרביעים הראשונים של 2006. כמו כן, נחשף תיק ני"ע למסחר של תושבי חוץ לירידות מחירים חדות במניות הישראליות הנסחרות בחו"ל ברביע השני, שקוזזו חלקית בעליות מחירים ברביע השלישי.
החוב החיצוני ברוטו של המשק גדל במהלך שלושת הרביעים הראשונים של 2006 והסתכם בכ-81 מיליארדי דולרים בסוף ספטמבר 2006, מתוכם 30.4 מיליארד חוב המגזר הציבורי. עודף הנכסים (מכשירי חוב) לזמן קצר הסתכם בסוף ספטמבר 2006 בכ-43.7 מיליארדי דולרים, גידול של כ-5.5 מיליארדים נוספים במהלך שלושת הרביעים הראשונים של 2006, בעיקר כתוצאה מגידול בפיקדונות תאגידים ובנקים בחו"ל. חלק הארי של הפקדות התאגידים קשור לעסקת ישקר ואילו הפקדות הבנקים משקפת, כאמור, עודף מקורות במט"ח.
החוב החיצוני נטו הפך לשלילי כבר ב-2002, כלומר המשק נמצא מאז בעודף נכסים (מכשירי חוב) מול חו"ל. עודף הנכסים המשיך לעלות גם במהלך שלושת הרביעים הראשונים של 2006, ועמד בסוף ספטמבר 2006 על 30.7 מיליארדי דולרים.