2.5.2006
 
מתוך סקירת ההתפתחויות השוטפות לרביע הראשון של 2006:
 
לסקירה המלאה - לחץ כאן
 
"נמשכה הצמיחה המאפיינת את המשק בשנתיים וחצי האחרונות תוך היווצרות לחצים להאצה בקצב עליית המחירים. שיעור האבטלה בקרב כוח העבודה הישראלי המשיך לרדת, למרות העלייה בשיעור ההשתתפות ובמספר העובדים הזרים".
ברביע האחרון של 2005והרביע הראשון של 2006 (להלן – "התקופה הנסקרת") נמשכה ההתרחבות של הפעילות הריאלית, ויחד עמה – ניתן להצביע על היווצרות לחצים אינפלציוניים, המעוררים חשש להאצה בקצב עליית המחירים. כך עולה מניתוח ההתפתחויות הכלכליות בישראל, אשר פורסם היום, על ידי כלכלני מחלקת המחקר בבנק ישראל.
בצד הריאלי נמשכה הצמיחה המהירה המאפיינת את המשק בשנתיים וחצי האחרונות. הצמיחה מובלת על ידי המגזר העסקי: בתקופה הנסקרת הואצה צמיחתם של הייצור התעשייתי והשירותים, וניכרה התחלה של התאוששות בענף הבנייה; נרשמו עליות גבוהות יחסית במדדים לפעילות הריאלית, שהתבטאו בעלייתו של המדד המשולב למצב המשק. המשך תהליך הצמיחה בתקופה זו התבטא במגמות חיוביות בשוק העבודה, ביציבות של השווקים הפיננסיים, בשיעורי תשואה גבוהים בבורסה ובעלייה משמעותית של נפחי המסחר. שיעור האבטלה המשיך לרדת והגיע ל 8.8- אחוזים בסוף שנת 2005, וזאת למרות העלייה של מספר העובדים הזרים והמשך הגידול של שיעור ההשתתפות; ואולם, יש לציין ששיעור האבטלה בקרב העובדים הלא מיומנים (עד 12 שנות לימוד) נשאר גבוה במיוחד - 12.5 אחוזים. השכר הריאלי הממוצע למשרת שכיר נשחק בתקופה הנסקרת, אך שיעורי השינוי שלו התאפיינו בשונות ענפית גבוהה: בשירותים העסקיים והפיננסיים נרשמו עליות שכר, אולם השכר בענפי החקלאות, הבינוי והתחבורה-האחסנה-והתקשורת ירד. עלות העבודה ליחידת תוצר המשיכה לרדת. אינדיקטורים חיוביים לפעילות המשק עולים גם מניתוח סקר החברות לרביע הראשון של 2006: בסקר נרשמה עלייה בפעילות, שהקיפה את כל ענפי המשק, כולל ענף הבנייה, והמדד המוביל בסקר צופה המשך עלייה של פעילות המגזר העסקי ברביע הבא. לעומת זאת בנתוני סחר החוץ של ישראל מסתמנת האטה בתקופה הנסקרת, הן ביצוא והן ביבוא של הסחורות. בצריכה הפרטית נרשמה יציבות, בניגוד לעלייתה בשנתיים וחצי האחרונות. בצד הנומינלי – המשך הגידול של הביקושים המקומיים, פיחות השקל (בתקופה הנסקרת), עליית מחירי האנרגיה והתקרבות למיצוי פוטנציאל הייצור במשק הביאו להאצה של קצב עליית המחירים והציפיות לאינפלציה. המדדים לחודשים פברואר (0.6 אחוז) ומארס (0.3 אחוז) היו גבוהים במיוחד – הן בהשוואה לתחזיות (0.2 ו-0.1 אחוז, בהתאמה) והן בהשוואה למדדי החודשים פברואר ומארס בשנים הקודמות. ב-12 החודשים האחרונים (מארס 2006 לעומת מארס 2005), קצב עליית המחירים חרג, אחרי זמן רב, מהיעד (3-1 אחוזים) ובסוף מארס הוא עמד על 3.6 אחוזים. ההתפתחויות המתוארות בתקופה הנסקרת ,ועמן הצטמצמות הפער בין הריבית השקלית לריבית הדולרית, הניעו את בנק ישראל להעלות את הריבית בהדרגה ברביע הרביעי של 2005 וברביע הראשון של 2006 ,אחר כשמונה חודשים שבהם היא לא שונתה.
בזירה הבין-לאומית, נמשכה הצמיחה המאפיינת את השנים האחרונות, ובתחזית האחרונה שפרסמה קרן המטבע הבין-לאומית באפריל 2006 עודכנה תחזית הצמיחה העולמית של 2006 כלפי מעלה ל-4.9 אחוזים.
הסקירה כוללת הרחבה בשתי סוגיות:
סקירת ההתפתחויות האחרונות בשוק הבנייה בישראל
טרם החלה התאוששות משמעותית בפעילות ענף הבנייה. עם זאת חשוב להדגיש את העלייה של מחירי הדירות הגדולות במרכז הארץ והקיפאון במחירן של הדירות הקטנות ושל הדירות בפריפריה. השוני בהתפתחות של המחירים הביא להתאוששות בהתחלות הבנייה באזורים המבוקשים ולהמשך הירידה בהתחלות הבנייה בפריפריה. על רקע זה חשוב לציין שההשפעה של התאוששות המשק על פעילות ענף הבנייה בשנתיים האחרונות הייתה קטנה מאשר בעבר, משום שהיא נבעה מעלייה בהכנסה, המגדילה את הביקוש לדיור איכותי בלבד (בעיקר באזורים שבהם יש מחסור בקרקעות לבנייה), ולא מגלי עלייה, הפועלים לגידול ניכר של מספר התחלות הבנייה גם באזורים שבהם אין מחסור בקרקע.
המערך הממשלתי להכשרה מקצועית למבוגרים בישראל , ההולך ומתפוגג
הכשרה מקצועית למבוגרים היא אחד הכלים החשובים שממשלות מפעילות לשם שילוב כוח אדם בשוק העבודה ולשיפור המעמד התעסוקתי, בפרט בקרב אוכלוסיות חלשות. בסקירה ניתן למצוא התייחסות רחבה למערך הממשלתי להכשרה מקצועית למבוגרים בישראל. בעקבות שינויי חקיקה מהשנים האחרונות התכווצה פעילותו של מערך זה, והיא מצומצמת יותר מאשר ברוב מדינות המערב. ראוי להרחיב את מערך ההכשרה המקצועית הממשלתית ואף להציע למשתתפים הטבה כספית (למשל להחשיב את ההכשרה כתקופה שבה הם יקבלו דמי אבטלה חלקיים).