מדדי ליבה לאינפלציה המשמיטים את שינויי המחירים החריגים בכל חודש, או משקללים את סעיפי המדד על פי תנודתיותם, תורמים להבנת סביבת האינפלציה הנוכחית.
המדד ללא מזון ואנרגיה והמדד המשמיט גם את הפירות והירקות תורמים להערכת סביבת האינפלציה הצפויה ועשויים לסייע בניהול המדיניות המוניטרית.
מבנק ישראל נמסר כי במחקר שערכה ד"ר סיגל ריבון מחטיבת המחקר, הבוחן מדדי ליבה אפשריים לאינפלציה, נמצא כי מדדי ליבה המשמיטים ממדד המחירים לצרכן את שינויי המחירים החריגים בכל החודש (הקו המקווקו העבה באיור) או משקללים את סעיפי המדד על פי תנודתיותם תורמים להבנת סביבת האינפלציה הנוכחית. עוד נמצא כי המדדים המנכים את מחירי האנרגיה והמזון (הקו המקווקו הדק באיור) וכן מדד מורכב יותר, המבוסס על אמידת מערכת של שתי משוואות, מכילים מידע המשפר את היכולת לחזות את המדד הכולל בחודשים הבאים.
ניתן לראות כי בדרך כלל מדדי הליבה נמוכים מן המדד הכולל, אולם החל מסוף 2008 הם מצביעים על אינפלציה גבוהה מזו הנמדדת על ידי המדד הכולל.
ניתוח תוואי התפתחות המחירים בעבר והערכת תוואי התפתחותם הצפוי בעתיד הם רכיב מרכזי בניהול המדיניות המוניטרית במסגרת של יעד האינפלציה. התפתחות המחירים בתקופה מסוימת מושפעת הן מהגורמים הבסיסיים, המאפיינים את המשק, והן מתנודות זמניות ולא צפויות. תנודות אלה אינן חלק מסביבת האינפלציה הבסיסית, משום שהן מתקנות את עצמן לאורך זמן, ולכן הן מקשות על עושי המדיניות את הערכתה של סביבת האינפלציה. מדדי הליבה נועדו להיטיב ולתאר את אותו חלק של התפתחות המחירים המושפע מהגורמים הבסיסיים במשק ואינו מבטא את התנודות הזמניות.
במסגרת העבודה נבנו מדדי ליבה מסוגים שונים, כפי שמקובל בספרות בתחום, ובדומה לנעשה בבנקים מרכזיים אחרים. מדדים מקובלים ופשוטים לבנייה הם אלו המנכים מהמדד סעיפים קבועים, שהם בדרך כלל תנודתיים במיוחד (כגון פירות וירקות). מדדים נוספים נבנו באמצעות ניכוי הסעיפים התנודתיים ביותר בכל חודש או על ידי שקלול-מחדש של כל רכיבי המדד על פי תנודתיותם או התמדתם. נוסף על כך נבחנו מדדי ליבה מורכבים יותר, הנבנים באמצעות מודל כלכלי או שיטות סטטיסטיות אחרות.
נמצא, בדומה לתוצאות של מחקרים אחרים, כי אין מדד ליבה העדיף באופן ברור על מדדים אחרים בכל ההיבטים. כמו כן ניתן לומר, באופן כללי, שהיכולת של מדדי הליבה לחזות את האינפלציה העתידית אינה גבוהה.
מהמחקר עולה כי המדדים המנכים את המזון והאנרגיה ואלה המנכים גם את הפירות והירקות מכילים מידע המשפר את היכולת לחזות את התפתחות האינפלציה העתידית. המדד הקוטם 20 אחוזים מהתצפיות החריגות בכל צד ומדדים המשקללים את הסעיפים על פי תנודתיותם תורמים להבנת הסביבה הנוכחית. לעומת זאת, נמצא כי המדדים המנכים רק את הפירות והירקות וההלבשה וההנעלה אינם תורמים מידע להבנת הסביבה הנוכחית ולהערכת העתיד.