דברי הנגיד בכנס מבט סטטיסטי 2024
בוקר טוב,
אני שמח לפתוח, גם השנה, את הכנס של החטיבה למידע ולסטטיסטיקה, המשיקה היום את הפרסום השנתי שלה – "מבט סטטיסטי לשנת 2023".
הסקירה הזו מהווה כבר מסורת של ממש בבנק ישראל, והיא מהווה קדימון לדוח בנק ישראל השנתי שבימים אלה נמצא בשלבי עריכה מתקדמים על ידי חטיבת המחקר, ומתבסס גם על התוצרים והמידע הרב שבניהול החטיבה למידע וסטטיסטיקה.
בשנים האחרונות מדינת ישראל נדרשת להתמודד עם אירועים בעלי השפעה ניכרת על הכלכלה, הן בטווח הקצר והן בטווח הארוך. כך, חווינו בשנים 2020-2022 את מגפת הקורונה, בחמש השנים האחרונות התקיימו לא פחות מחמש מערכות בחירות לכנסת. במרבית שנת 2023 התנהל שיח ציבורי נוקב סביב השינויים במערכת המשפט ובימים אלו ממש נמצאת ישראל במלחמה אחרי היום הנורא של ה-7 לאוקטובר.
הכלכלה הישראלית הפגינה בעשורים האחרונים חוזקה ויציבות, בין היתר הודות למספר מרכיבי מדיניות בסיסיים וחשובים שקובעי המדיניות הקפידו לקיים. אלו, תרמו לאטרקטיביות של המשק הישראלי בפני משקיעים זרים, לכך שפרמיית הסיכון של המדינה נותרה נמוכה, לצמיחה גבוהה לאורך זמן ולכך ששוק העבודה הגיע לסביבת תעסוקה מלאה. אמנם, האירועים של השנים האחרונות הגבירו בצורה משמעותית את אי הוודאות במשק, אך המדיניות הכלכלית בישראל עומדת במבחנים הללו.
גם לאירועים שאנו חווים בימים אלו בעקבות ההתקפה על ישראל ב-7 לאוקטובר, השלכות רבות על הכלכלה הישראלית. אחד האתגרים המשמעותיים ביותר קשור למדיניות התקציבית, לא רק בשנה הנוכחית אלא גם בתכנון קדימה לשנים הבאות. האתגר שניצב כעת בפני קובעי המדיניות הוא לוודא שהסטייה הצפויה מהתוואי היורד של יחס החוב לתוצר, לנוכח צרכי הביטחון המתרחבים והשיקום בקווי העימות, תהיה זמנית. יתרה מכך, חשוב שהשווקים הפיננסיים, ובכללם המשקיעים וסוכנויות הדירוג ישתכנעו שכך הדבר.
זאת, בין היתר, מכיוון שבניגוד לאירועים כמו מגפת הקורונה, הפעם מדובר באירוע מקומי ולא גלובאלי, בעל השלכות לאורך מספר לא מבוטל של שנים קדימה.
כפי שכבר אמרתי בעבר - מידע הוא מוצר בסיסי בעולם הכלכלה, והוא מהווה תשתית לקיומו של העולם הפיננסי. תיווך פיננסי נועד – בין היתר – לגשר על א-סימטריה באינפורמציה בין חוסכים ולווים, ולהתאים את אופק ההשקעה בין הצדדים. ההתקדמות הטכנולוגית מייצרת עבורנו את היכולת היכולת לאסוף ולאחסן מידע – BIG DATA, וכן את היכולת לנתח אותו בצורה איכותית יותר באמצעות כלי ניתוח מתוחכמים כמו – AI, ML וכו'.
לכן, חיוני שיהיו בפני מקבלי ההחלטות הכלכליות נתונים רלוונטיים שהינם עדכניים ומפורטים, שעליהם נוכל לבסס החלטות שקולות, מושכלות ונכונות. תשתית כזו נדרשת בכל זמן, אך בתקופות של אי-ודאות גדולה היא נדרשת במיוחד.
החטיבה למידע וסטטיסטיקה עובדת רבות על ייצור תשתית שכזו, והדו"ח בו עוסק הכנס מהווה דוגמא נאה לכך. למשל, אחד הנתונים המופיעים בפרסום, ושאנחנו עוקבים אחריו בזמן אמת, הינו שיעור החשיפה של תיק ההשקעות של גופים מוסדיים לחו"ל ולמט"ח. כפי שמוצג במבט הסטטיסטי, יתרת החשיפה של המשקיעים המוסדיים לנכסים זרים עלתה משמעותית במהלך שנת 2023. זאת, על רקע העלייה במחירי המניות בחו"ל והעלייה באי הוודאות בסביבה המקומית. יש לכך, השפעה רבה על שער החליפין, שבתורו משפיע גם על הפעילות הריאלית במשק, וגם על סביבת האינפלציה והמדיניות המוניטרית.
כמו כן, נתוני התפתחות החוב במשק, המופיעים בצורה מפורטת ובהירה במבט הסטטיסטי, מאפשרים לנו להבין טוב יותר את הביקוש וההיצע של אשראי של משקי בית ועסקים. החטיבה למידע וסטטיסטיקה מייצרת את נתוני החוב בצורה שוטפת בחיתוכים רבים: לפי הגוף המלווה – הבנקים, הגופים המוסדיים וחברות כרטיסי האשראי; לפי זהות הלווה – משקי בית, ועסקים בגדלים שונים וכן לפי סוג האשראי – הלוואה, אג"ח וכו'.
נתונים אלה ואחרים, מופיעים בהרחבה בדו"ח, והם משמשים אותנו רבות בתהליכי קבלת ההחלטות המוניטריות ובהבנה כיצד משפיעה החלטת הריבית על השחקנים השונים במשק.
דוגמא נוספת הינה הדשבורד המיוחד שהוקם בבנק ועוסק במלחמת חרבות ברזל, אשר מציג נתונים בזמן אמת על הצריכה בכרטיסי אשראי, ההתפתחויות בשווקים הפיננסיים, הריביות על האשראי והפיקדונות במערכת הבנקאית. בנוסף, במהלך השנה החולפת, עם התגברות אי הוודאות בשוק המקומי, נתוני חטיבת מו"ס סייעו לנו במעקב שוטף והדוק על משתנים כלכליים שונים כמו למשל היקף הפיקדונות לפי מטבע ומח"מ שונים, והפעולות של השחקנים השונים בשוק המט"ח, כפי שמוצג במפורט בסקירה.
כמובן, שאם המידע היה נשאר אצלנו בלבד - הכלכלנים והסטטיסטיקאים, היכולת שלו להשפיע על ההחלטות הכלכליות של משקי הבית והפירמות הייתה מוגבלת. לכן, בנק ישראל, בהובלת החטיבה למידע וסטטיסטיקה פעל בשנה האחרונה להגברת פרסום הנתונים המונגשים לציבור, בעיקר באמצעות הדש-בורדים השונים המופיעים באתר הבנק, ומציגים לציבור מידע רב בזמן אמת. להגברת השקיפות ישנו ערך רב גם בהגברת התחרות במערכת הפיננסית, ולהגברת כוחו של הצרכן, ואנחנו נמשיך לפעול להגברת השקיפות במערכת הפיננסית גם בראייה צופה פני עתיד.
לסיכום, העידן שבו אנחנו חיים, עידן המידע, מהווה אתגר משמעותי שלעולם לא מגיע אל סופו משום שמקורות הנתונים הולכים ומתרבים כל הזמן בקצב הולך וגדל, ואחד האתגרים המשמעותיים הוא לזהות במהירות מהו המידע הרלוונטי, מהו המידע האיכותי ומהו המידע שמביא ערך למקבלי ההחלטות. בכך עוסקת החטיבה למידע ולסטטיסטיקה מיום הקמתה לפני למעלה מעשור וחצי והנה היא מקיימת היום את הכנס החשוב הזה ומפרסמת את הפרסום השנתי "מבט סטטיסטי 2023".
אני רוצה לשוב ולברך את העובדות והעובדים מהחטיבה למידע ולסטטיסטיקה על הכנס הזה ועל פרסום הדוח, שתורם רבות לשיח המקצועי שמנהל הבנק עם השחקנים הפיננסיים המרכזיים ועם הציבור הרחב. ריכוז וניתוח כמות גדולה של נתונים בצורה מקצועית ומהימנה, הנגשת המידע לחטיבות השונות בבנק והיכולת להסיק ממנו תובנות כלכליות מאפשרים לנו לגבש המלצות מדיניות, לייעץ לממשלה ולקבל החלטות מוניטריות שמשפיעות על כל משקי הבית בישראל באופן מושכל וטוב יותר.
תודה רבה וכנס מוצלח.